Kirjoittajat

Herkko Rautakorpi

“Vuonna 2003 opetustyöstä vapautuneena veronmaksajana voin suunnata henkisiä ja fyysisiä voimavarojani enemmän perheeni ja harrastusteni suuntaan. Ugin (huom. kirjoitus) tehtävät ohittavat kaiken muun. Sitten tulee muu perhe-elämä ja harrastukset.

Mieskuoro Laulun Ystävät on ollut yksi elämän suola ja sokeri vuodesta 1986 saakka. Mitä elämä olisikaan ilman laulua ja sitä kautta saatuja ystäviä. Sonores-kvartetti, jossa laulavat Jussi, Hannu ja Lennu (taitelijanimet), juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan.

LY lähestyy sadan vuoden ikää ja olen henkilökohtaisesti seurannut ja tutkinut kuoron menneisyyttä eri tavoin. Olenpa tuonut näitä ajatuksia kuvin ja sanoin muidenkin nähtäväksi. Laulukuntoani ylläpidän pelaamalla sulkapalloa - aiemmin paljon, nyt vähemmän. Enää ei tarvitse suurentaa palkintokaappia.

Ilolla voin lisäksi todeta, että rakentamani viulut ovat suvun käytössä. Eli kaiken kaikkiaan: Näkö ja kuulo heikkenee ja paikat rapistuu. Mutta muuten menee hyvin!”

Leonard Lindberg

Kuorolaulu ja nimenomaan mieskuorolaulu on kuulunut kiinteästi elämääni 18 ikävuodesta lähtien. Äitini minut harrastukseen patisti, Salon Laulu Sepoissa kun oli niin komeita herrasmieslaulajia. Heistä piti ottaa oppia ja oikeata elämänasennetta. Mukavaa on ollut. Laulu Seppojen jälkeen Helsingin NMKY:n Mieskuorossa ja vuodesta 1977 Laulun Ystävissä.

LY on ollut varsin mielenkiintoinen ja monipuolinen yhteisö, jossa olen saanut toimia hyvinkin monipuolisesti niin hallinnossa kuin laulullisella rintamalla. Kuoro on tämän runsaan 35 vuoden aikana, jolloin olen ollut mukana, kehittynyt eri taiteellisten johtajien johtamina tasapainoiseksi vastaanottamaan aina uusia haasteita ja voittamaan huomattavampia tavoitteita.

Valmistaudumme kuoromme 100 vuotis juhlallisuuksiin monella tasolla. Historiaa kirjataan muistiin ja muutetaan vanhat tiedostot digitaaliseen muotoon. Kuoro tulee konsertoimaan Turussa, kotimaassa ja ulkomailla. Meitä tukee vaikutusvaltainen Juhlaneuvosto, jonka jäsenet edustavat tämän hetken poliittista, taloudellista ja taiteellista johtoa. Näillä eväillä on turvallista juhlia kuoron 100 ensimmäistä vuotta ja luottavaisesti siirtyä toiselle vuosisadalle.

Into Salonen


Olen kotoisin Tampereelta, mutta isäni ja setäni ovat olleet aikoinaan Turun klassikon poikia. Yksi kuorolaulu-urani taitekohdista oli vuodelta 1952, jolloin liityin Upseerikoulun mieskuoroon Haminassa.

Valmistuin lääkäriksi Turun Yliopistosta vuonna 1959. Lastenkirurgin koulutuksen suoritin Turussa, jossa myös tein väitöskirjan. 1990-luvun alussa minut nimitettiin Tampereen Yliopiston lastenkirurgian dosentiksi.

Lauluopintoja olen saanut mm. "Pyssy" Turuselta (YL), Pentti Kärkkäiseltä (LY), Toivo Kukkoselta (Pohjan Laulu) sekä Altti Järviseltä ja Erkki Hakkiluodolta (Porin Mies-Laulu). Turussa olin mukana suosiota saaneen Medisiinari-kvartetin perustajana. Oulussa olin perustamassa Oulun Kamarikuoroa. Lauloin myös Oopperakuorossa. Lapsuudenkodissani kansanlaulujen ja virsien moniääninen laulu kuului perinteisiin.

Mieskuoro Laulun Ystäviin liityin ensimmäisen kerran vuonna 1955. Turkuun palattuamme liityin uudelleen LY:n Weterani Weljiin v.2006 ja olen myöhemmin laulanut myös Turun Sotaveteraanilaulajien perinnekuorossa.

Pidän silloin tällöin esitelmiä iltamissa, bussimatkoilla ym. ja kirjoitan artikkeleita eri aiheista. Täyttäessäni 80 vuotta vuonna 2011 oli mieskuoro-vuosia kertynyt minulle jo 50 vuotta ja minulle myönnettiin Suomen Mieskuoroliiton 50-vuotisruusuke. Kesähuvila Satavassa, Turun kulttuuri-riennot ym. vetivät puoleensa ja muutimme Irmeli-vaimoni kera eläkepäiviksi Turkuun vuonna 2002. Kuorolaulun lisäksi harrastan lukemista, Aarnen tallia, historiikkien kirjoittamista ja lastenlasten (4 kpl) hoitamista.